Aanpak
Wij zijn drie zelfstandige professionals die hun expertises hebben gebundeld tot een geïntegreerde aanpak gericht op het veiliger maken van organisaties. Wij kijken samen met bestuurders en toezichthouders of de organisatie veilig genoeg is en als dat niet het geval is, bieden we handelingsperspectieven om de organisatie veiliger te maken.
Hieronder lees je over onze expertises.
Patronen en dynamieken
Wij zien een organisatie als een levend geheel waarin alles en iedereen met elkaar samenhangt. Niets bestaat op zichzelf. Iedereen is verantwoordelijk. We hanteren een systemisch fenomenologische benadering met als vertrekpunt: de werkelijkheid nemen zoals die is. Zonder oordeel, puur ter informatie. De focus in onze aanpak is het maken van een diepere analyse over wat er speelt in de organisatie. We kijken naar patronen en dynamieken die verklaren waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Wat krijgt steeds voorrang? Ten koste van wat gaat dit? Wat mag er niet veranderen?
Voor het duiden en doorgronden van patronen en dynamieken maken we gebruik van de vier systemische principes die gaan over:
Insluiten, alles en iedereen hoort erbij
Respecteren van de natuurlijke ordening
Balans tussen geven en nemen
Een duidelijk en haalbare bestemming
Onderstroom
In onze aanpak stellen we het psychologische proces inde onderstroom centraal. Dat doen we vanuit de overtuiging dat gedragsverandering en verbinding gemakkelijker tot stand komen als mensen zich bewust zijn van hun eigen patronen en begrijpen waarom ze doen wat ze doen. Eris altijd een reden voor gedrag. Deze reden brengen wij boven water. Hierdoor wordt het mogelijk om bewust en doelgericht te sturen op oorzaken die maken dat mensen zich niet veilig genoeg voelen.
In onze aanpak hebben we expliciet aandacht voor emoties en emotieregulatie.Wat ervaar jij als bestuurder of toezichthouder met betrekking tot psychosociale onveiligheid in de organisatie? Hoe ervaar jij zelf bepaalde interacties in de organisatie? Wat heb jij nodig om je veilig genoeg te voelen in jezelf? Als jij als leidinggevende patronen kunt doorbreken, ben je een belangrijk voorbeeld voor de rest van de organisatie.
Verankering
Als er voldoende zicht is op de onderliggende patronen en dynamieken, richten we ons op de vraag welk gedrag in de organisatie zou ‘bewijzen’ dat het veilig genoeg is? Wat willen we dan zien? En wat willen we niet zien? En waarvan moeten we dan afscheid nemen, denk aan werkwijzen, rollen, personen? En daarop te gaan sturen.
Want gedrag verandert de cultuur, en niet andersom! Het heeft geen enkele zin om met elkaar af te spreken dat er vanaf nu sprake zal zijn van een veilige cultuur. Want iedereen geeft zijn of haar eigen invulling aan dat abstracte begrip, en zal vaak vinden dat vooral anderen nog stappen moeten zetten om het veilig te maken…
Viral Change
Hoe ga je dan wél te werk? Wil je een veilige cultuur, definieer dan eerst welk gedrag daarbij hoort. Gedrag dat wanneer het wordt vertoond en gestimuleerd een aantal gewoonten creëert die je zou kunnen omschrijven als een veilige cultuur.. Wanneer we dat in beeld hebben, dan richten we ons op interventies waarmee we dat gedrag en die gewoonten kunnen verankeren in de organisatie. Opdat het onderdeel wordt van de dagelijkse routines, van hoe mensen met elkaar omgaan. Daarbij maken we dankbaar gebruik van Viral Change (Herrero). Bij Viral Change laat je het gewenste gedrag als een virus door de organisatie gaan, waarbij steeds meer mensen worden ‘besmet’. De meest effectieve besmetting treedt daarbij op tussen mensen met veel sociale contacten en rolmodellen, die er via voorbeeldgedrag voor zorgen dat het gewenste gedrag zichtbaar is vooranderen en door anderen wordt overgenomen. Viral Change berust op het mechanisme van ’voordoen en nadoen’. En dat is precies de manier waarop mensenvan nature leren, en die past bij de manier waarop mensen sociale relaties met elkaar opbouwen! Kortom, het is de meest natuurlijke veranderaanpak die er bestaat. Daarom gaat het viraal verspreiden van gedrag ook zo snel en relatief gemakkelijk.
Leidraad
Wij zijn dit platform begonnen met het idee om een leidraad te maken voor én met bestuurders en toezichthouders van (semi)publieke organisaties om psychosociale veiligheid te bevorderen. In co-creatie. Hoe zet je het onderwerp psychosociale veiligheid op de agenda? Hoe bespreek je dit met elkaar? Waar te beginnen?
De leidraad wijst bestuurders en toezichthouders op wat zij vanuit hun positie en taak kunnen doen. Naast protocollen, meldpunten en functionarissen. Omdat bij psychosociale veiligheid altijd het hele systeem betrokken is, kijken we naar de oorzaken of redenen voor het ongewenste gedrag in het systeem. Waar komt het vandaan en wat houdt het in stand? Welke patronen en dynamieken spelen een rol? We gaan in live sessies in gesprek met vrijmoedige en nieuwsgierige toezichthouders en bestuurders. Over casuïstiek, over gedrag, over overtuigingen, over normen en waarden. Denk aan het format van het televisieprogramma De Achterkant van het Gelijk. Dat worden hele boeiende gesprekken! Daarnaast voeren we individuele gesprekken met bestuurders en toezichthouders. Uiteindelijk leveren we een leidraad op voor het omgaan met psychosociale veiligheid, die de volgende vragen adresseert: hoe kom je erachter of het speelt in jouw organisatie, en wat heb je te doen als het niet veilig genoeg blijkt, vanuit jouw specifieke rol. En tot slot: als het veilig genoeg is, hoe zorg je er dan voor dat het zo blijft? Niets meer en niets minder.
Gezocht: nieuwsgierige en vrijmoedige directeuren en toezichthouders
Ben jij een toezichthouder of directeur van een (semi)publieke organisatie, en heb je interesse in zo’n leidraad? Meld je dan aan via info@psychosocialeveiligheid.nl. Dan houden we je op de hoogte, en ontvang je na de zomer een uitnodiging voor de live sessies. Wil je liever een individueel gesprek? Dat kan natuurlijk ook.
Guiding You Towards Optimal Health and Well-being
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat.
Personalized Guidance
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros.
Optimal Well-being
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros.
Your Success is Our Top Priority
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla.
Individualized Goal
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla.
Customized Support
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla.
Collaborative Partnership
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla.
At Kiev Health and Wellness Coaching, we take a holistic approach to health and wellness. We understand that true well-being encompasses more than just physical health; it also includes mental, emotional, and spiritual aspects. By addressing these interconnected elements, we help you achieve a state of holistic wellness. Our approach is rooted in evidence-based practices, incorporating nutrition, fitness, stress management, and mindfulness to support your overall well-being.
Core Values that Guide Us
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Keypoint
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.
Keypoint
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.
Keypoint
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.
Keypoint
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.